Olej z nasion wiesiołka dwuletniego "Bożydar" jest olejem tłoczonym na zimno. Posiada jasnożółtą barwę oraz bardzo delikatny smak nie wpływający w sposób zasadniczy na smak potraw.

Olej ten charakteryzuje się wysoką wartością zdrowotną dzięki znacznej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tj. kwasu linolowego (około 75%) oraz kwasu gamma linolenowego GLA (około 10%). Kwas GLA obniża zawartość cholesterolu we krwi co zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto syntezuje on niektóre prostaglandyny co powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Ma działanie łagodzące bolesne i obfite miesiączki.
Ponadto systematyczne spożywanie oleju z wiesiołka wspomaga regenerację tkanki chrzęstnej i łącznej właściwej dzięki czemu polecany jest w chorobach reumatycznych, złamaniach kości, zerwaniach ścięgien itp.
Wspomaga układ odpornościowy, wzmacnia włosy, paznokcie.

Ponadto olej ten ma właściwości hamujące rozwój komórek tłuszczowych dlatego zalecany jest dla osób odchudzających się. Zalecany dla osób znerwicowanych, nadpobudliwych. Ma działanie żółciopędne, poprawia kondycję wątroby i trzustki. Hamuje rozwój cukrzycy i różne jej powikłania. Spowalnia procesy starzenia się. Nadaje się do spożywania tylko na zimno. Jako dodatek do sałatek, surówek. Ponadto do kasz, ziemniaków itp.

 


 

Dane dotyczące właściwości oraz działania produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.