Olej z nasion czarnuszki "Bożydar" jest olejem tłoczonym na zimno. Charakteryzuje go żółta barwa oraz wyrazisty, intensywny, ziołowy smak. W naszej opini zarówno nasionka czarnuszki jak i olej z nich pozyskiwany śmiało można nazwać cudem natury. Dlaczego tak uważamy? Poniżej postaramy się to Państwu wykazać.

Przede wszystkim ta niepozorna roślinka jest uprawiana przez ludzi już od kilku tysięcy lat. Głównie z uwagi na odkrycie jej zbawiennego wpływu na organizm człowieka. Spowodowane to jest tym, że olej z nasion czarnuszki zawiera NNKT, witaminę A, witaminę E. Ponadto fitosterole, fosfolipidy a także flawonoidy. Należy wspomnieć o zawartym w oleju tymochinonie. Jest on sustancją bioaktywną działającą przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Olej z czarnuszki zaleca się w przypadku występowania cukrzycy. Powoduje spadek zawartości cukru, ponadto normuje jego zawartość oraz powoduje wzrost wydzielania insuliny przez trzustkę. Olej ten wykazuje działanie przeciwalergiczne względem astmy, kataru i zmian skórnych. W czasie badań stwierdzono przeciwnowotworowe działanie oleju z czarnuszki. Bez występowania skutków ubocznych. Należy jeszcze wymienić działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne przeciwwrzodowe, działanie ochronne na komórki wątrobowe oraz miąższ nerek. Nadto działanie przeciwbólowe i rozkurczowe. Olej z czarnuszki znany jest również jako olej działający przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo.

No i jak tu nie użyć określenia "cud natury"? Olej z czarnuszki "Bożydar" można stosować do różnego rodzaju łagodnych potraw. Doskonale pasuje do sałatek, do potraw na bazie pomidora, twarogu czy też gotowanych jaj. Także do kasz, ziemniaków itp. Może być stosowany tylko na zimno. A my polecamy go gorąco!

 

 

 

Dane dotyczące właściwości oraz działania produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.