Tłoczony na zimno olej z pestek dyni "Bożydar" to olej po prostu doskonały. Piękna barwa, w zależności od grubości wartswy oleju i kąta padania światła, ciemno zielona przechodząca aż do ciemno bordowej. Przy tym niepowtarzalny smak, lekko orzechowy, zmieniający się w trakcie procesu smakowania, degustacji. Cała feeria smaków!

 

Olej z pestek dyni "Bożydar" jest bogatym źródłem witaminy A,D i E. Także fitosteroli i skwalenu. Z uwagi na swoje przeciw wolnorodnikowe działanie (witamina E, skwalen) chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tym samym chroniąc nasz organizm przed powstawaniem komórek nowotworowych. Medycyna tradycyjna zaleca stosowanie oleju z pestek dyni jako profilaktykę powstawania raka prostaty a także we wczesnych jego stadiach. Ponadto polecany w schorzeniach pęcherza moczowego i dróg moczowych a także w przypadku występowania miażdżycy. Doskonale wspomaga organizm w walce z pasożytami. Wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, przeciwalergiczne. Wspomaga układ odpornościowy. Składniki oleju z pestek dyni wspomagają pracę dróg moczowych i dróg żółciowych. Ponadto hamują one wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym co wskazuje na możliwość stosowania oleju z pestek dyni w przypadku chorób naczyniowych.

 

Olej z pestek dyni "Bożydar" należy stosować wyłącznie na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do chleba, twarogu, wszelkich warzyw, surówek i sałatek. Polecamy go również jako polewę do lodów, zwłaszcza waniliowych i śmietankowych. Pyszności!

 

 

Dane dotyczące właściwości oraz działania produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.