Olej lniany "Bożydar" i jego niepowtarzalny zapach i smak, pozwolą Państwu odkryć ten olej na nowo. Wprowadzając olej lniany do codziennej diety, wpływamy pozytywnie na ogólny stan zdrowia i samopoczucie.

Wysoka zawartość - ponad 90% składu - Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (w skrócie NNKT) typu omega-3-6-9, w tym aż ponad 55% kwasu α-linolenowego (omega-3) sprawia, że można stosować go w diecie olejowo-białkowej dr Budwig, opracowanej z myślą o profilaktyce i leczeniu różnorakich chorób cywilizacyjnych. Podstawą wspomnianej diety jest tzw. pasta budwigowa, której bazą jest chudy twaróg utarty z olejem lnianym.

NNKT wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie człowieka oraz korzystnie wpływają m.in. na pracę układu sercowo-naczyniowego, układu trawiennego, a także układu odpornościowego. Odpowiedni udział kwasów omega-3 i omega-6 w diecie reguluje gospodarkę cholesterolu we krwi, obniża poziom trójglicerydów oraz spowalnia starzenie się komórek.

Olej lniany „Bożydar” polecany jest szczególnie jako niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i surówek, serów, kasz, ziemniaków, klusek, ryb oraz sosów przyrządzanych na zimno, takich jak np. majonez. Aby nie utracić swych prozdrowotnych właściwości, olej lniany nie może być podgrzewany, tak więc nie nadaje się do smażenia i pieczenia.

 

Dane dotyczące właściwości oraz działania produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.