Olej rzepakowy ”Bożydar” zaskakuje uniwersalnością,  gdyż może być używany do każdego rodzaju potraw, spożywanych zarówno na zimno, jak i na gorąco. Wysoka temperatura dymienia sprawia, że nasz olej jest doskonały do smażenia i pieczenia oraz do potraw gotowanych.  Po przyrządzeniu łatwo ocieka, a potrawy mają piękny, złocisty kolor. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek, dressingów, sosów, zup i wszelkich innych dań. 

Olej rzepakowy ”Bożydar” jest cennym źródłem  wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Proporcja zawartego w naszym oleju kwasu alfa-linolenowego oraz kwasu linolowego wynosząca  1  :  2 odpowiada niemal idealnie zalecanej przez  dietetyków proporcji dziennego spożycia tych kwasów.

W oleju rzepakowym przewagę stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które będąc odporne na wysokie temperatury czynią go idealnym do użytku na gorąco. Warto zaznaczyć też, ze w oleju rzepakowym znajduje się średnio 10 razy więcej kwasów omega-3 niż w oliwie z oliwek.

 

 

 

Dane dotyczące właściwości oraz działania produktów zostały przygotowane na podstawie materiałów ogólnodostępnych.